Har du provat det mesta för att öka fukthalten i huden? Känns det som att du har gjort allt, men att huden ändå ser sträv ut i stället för mjuk och slät? Kanske huden känns uttorkad, men det blir inte bättre av att du dricker mycket vatten? Nu vill vi förklara varför din hud känns torr och törstig och varför det är så svårt att släcka den törsten. Dessutom ger vi våra bästa tips på hur du skapar en bra fuktbalans i huden som håller i sig.
Varför blir huden så uttorkad?
Vår hud är inte anpassad för den moderna livsmiljön. Torra inomhusklimat, tvål, tvättmedel, dagliga varma duschar, stark UV-strålning, föroreningar, stress, onyttig kost – det är många faktorer som har negativ inverkan på huden.
Vår hud är ett hölje som skyddar kroppen från omvärlden, men om höljet skadas fungerar det inte som det ska.
Huden har tre komponenter som hjälper till att bevara fuktbalansen och som, vid rätt förutsättningar, ger en mjuk och len hud som ser frisk ut och har lyster. Dessa komponenter är:
- Kollagen: ett viktigt fiberprotein som ger struktur och stöd.
- Elastin: ett lika viktigt ämne som ger huden spänst.
- Hyaluronsyra: ett ämne som binder enorma mängder vatten och på så sätt håller huden fuktig.
När dessa komponenter bryts ner i huden i takt med att vi blir äldre och på grund av de yttre faktorer som anges ovan, förändras hudens utseende. Det kan leda till en sträv hud som känns torr, och kanske börjar fina linjer och rynkor framträda.1,2
Hur vet man om ens hud behöver mer fukt?
Om din hud känns stram och torr och om du tycker att den ser trött och glåmig ut är fuktbalansen förmodligen rubbad. Även sträv eller flagande hud kan vara ett tecken på att huden behöver återfuktas bättre.
Vi måste gå på djupet för att återställa fuktbalansen
Hudkräm kan hjälpa till att förbättra fuktighetshalten på hudytan, men för en del av oss känns det som att det inte spelar någon roll hur mycket kräm vi smörjer in oss med – huden blir snart torr och sträv igen. Det kan tyda på ett underliggande problem, och då kanske det inte räcker att behandla hudytan för att få tillbaka en len hud med lyster. Om problemet ligger i de djupare hudlagren (hos ovan nämnda kollagen, elastin och hyaluronsyra) kan du behöva andra behandlingar, som inte är inriktade på hudytan utan på att återställa fuktbalansen inifrån.
Nyckeln till len hud är att återfukta inifrån
Om det känns som att du har provat ”allt” kanske det är dags att lämna ytan och gå djupare. Som vi har förklarat ovan finns ett ämne i huden som kallas hyaluronsyra, som har väldigt hög vattenhållande förmåga. Många hudkrämer innehåller just hyaluronsyra. Men hyaluronsyra kan inte bara binda stora mängder vatten – den bildar också långa molekylkedjor. Om den appliceras på hudytan kan den inte tränga djupare ner i huden, där den verkligen behövs för att förbättra fuktbalansen. Vad kan du då göra för att öka mängden hyaluronsyra i de djupare hudlagren?
Det finns faktiskt en beprövad behandling för att förbättra återfuktningen på djupet med hyaluronsyra, nämligen Restylane® Skinboosters™. Restylane® Skinboosters™ är en fantastisk behandling som använder hyaluronsyrans förmåga att återställa hudens naturliga sammansättning, förbättra återfuktningen och öka elasticiteten.3-5 Men hur fungerar den, exakt?
Vetenskapen bakom återfuktning inifrån
Restylane® Skinboosters™ är en injiceringsbehandling med hyaluronsyra – men inte vilken hyaluronsyra som helst. Hyaluronsyran i kroppen bryts ner väldigt snabbt, och om man skulle injicera den i huden skulle den försvinna nästan med en gång. Den hyaluronsyra som används vid Restylane® Skinboosters™ har stabiliserats, det vill säga modifierats lite, för att hålla mycket längre, i många månader. Den här stabiliserade hyaluronsyran injiceras som mikrodroppar över ett stort område, till exempel ansikte, hals, dekolletage och handryggar. Dessa mikrodroppar förenas under hudytan och skapar ett fuktlager som återfuktar huden inifrån under en lång period. När Restylane® Skinboosters™ injiceras förbättras inte bara fuktbalansen, utan kollagenreserverna fylls också på6-8 och huden blir mer elastisk.5
Restylane® Skinboosters™ har testats i många vetenskapliga studier, och behandlingen har visat sig ge testpersonerna len hud med mer lyster9 under lång tid – upp till tolv månader efter första behandlingen3,10. Dessutom får din hud mer lyster11 – inte så dumt!
Det perfekta behandlingsupplägget
Det finns alltså en hel del vetenskapliga data som visar att behandlingen verkligen fungerar. Men hur gör man för att få bästa möjliga resultat? Även det har testats noggrant, och experterna ger följande rekommendationer.
Syftet med behandlingsupplägget är att se till att huden blir synbart återfuktad, len och får lyster och att effekten varar länge, så att man inte behöver handskas med torr och sträv hud hela tiden. Då behövs till att börja med tre inledande behandlingstillfällen, med 2–4 veckors mellanrum. Vid de här första tillfällena kommer fuktbalansen i din hud att återställas till en bra nivå. Sedan behöver du bara upprätthålla den nivån med ett enstaka behandlingstillfälle var 4–6:e månad.3,5,10–15
Eftersom din hud är uttorkad i nuläget måste du med andra ord ge den lite extra kärlek i början. Sedan behöver du bara underhålla huden, och det kräver ingen större ansträngning.
För en del kan det räcka med två inledande behandlingstillfällen, men om huden är i dåligt skick kommer den behöva lite extra tid och omsorg.
Ta farväl av uttorkad hud en gång för alla.
Om du vill släcka törsten hos huden en gång för alla kan Restylane® Skinboosters™ vara lösningen. Glöm inte att alltid rådfråga din behandlare om vilken behandling som passar bäst för dig.
Referenser:
- Finn, C.J. m.fl. (2003), Dermatol. Surg. 29:5, s. 450–455.
- Matsubara m.fl. (2012), Skin Res. Technol. 18:1, s 29–35.
- Gubanova, E.I. m.fl. Postern presenterades på IMCAS 2015.
- Distante, F. m.fl. (2009), Dermatol. Surg. 35:1, s. 389–93.
- Gubanova, E.I. m.fl. (2015), J. Drugs Dermatol., 14:3, s. 288–98.
- Turlier, V. m.fl. (2013), J. Dermatol. Sci. 69, s. 187–94.
- Wang, F. m.fl. (2007), Arch. Dermatol. 143, s. 155–63.
- Landau, M. och Fagien, S. (2015), Plast. Reconstr. Surg. 136:5, s. 188–195.
- Lee, B.M. m.fl. (2015), Arch. Plast. Surg. 42:3, s. 282–287.
- Gubanova, E.I. m.fl. (2010), Aesthet. Med. 1, s. 94–98.
- Dierickx, C. m.fl. (2018), Dermatol. Surg. 44:1, s. 10–18.
- Williams, S. m.fl (2009), J. Cosmetic Derm. 8, s. 216–225.
- Kerscher, M. m.fl. (2008), Dermatol. Surg. 34, s. 1–7.
- Streker, M. m.fl. (2013), J. Drugs Dermatol. 12:9, s. 990–994.
- Arkivdata (MA-33059).